"Svinjski grip je trajao 18 meseci, ovo će da traje duže" VIDEO

Da li Srbija iz crvene prelazi u još goru, ljubičastu zonu? Evo šta predviđa profesor Petar Kočović.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Dan Kitwood Staff/ Getty
Foto: Dan Kitwood Staff/ Getty

"U domenu smo prognoza, a one mogu da budu malo nestabilne. Recimo, svinjski grip je bio prethodni koji nas je zakačio, on je trajao 18 meseci, i mi treba da imamo predstavu da će ovo duže da traje. Čekajući vakcinu, moramo da budemo strpljivi, a tek je došlo sedam meseci", rekao je Kočović u Jutru Prve TV.

Objasnio je kako je po datumima pobrojao broj zaraženih, onako kako objavi institut Batut, a zatim napravio proračun, izdvojivši broj zaraženih na 100.000 stanovnika u zemlji.

"Imam prognoze i iz drugog modela, da će današnji podaci biti 349 zaraženih, a sutra 372", rekao je on.

Kako kaže, ponedeljkom i nedeljom Batut, zbog manje testiranih, izbaci i manje brojeve, pa je i to uzeo u obzir, a trebalo bi da danas rezultati budu takvi da Srbija ima 39 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Za procenjeni kraj epidemije u Srbiji Kočović koristi Gausov model, a to ga dovodi do 2039. godine. Ipak, ovaj model ne može da pogodi tačan kraj.

"Crveni talas je počeo pre četiri dana, i još tri dana ćemo biti u njemu, kada prelazimo u ljubičastu zonu, što je zona 50, odnosno 50 i više zaraženih na 100.000 stanovnika", kaže Kočović.

Njegove procene su i da će "ljubičasta zona" da traje oko 27 dana.

strana 1 od 72 idi na stranu