"Svinjski grip je trajao 18 meseci, ovo će da traje duže" VIDEO

Da li Srbija iz crvene prelazi u još goru, ljubičastu zonu? Evo šta predviđa profesor Petar Kočović.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 22.10.2020.

11:51

Foto: Dan Kitwood Staff/ Getty

"U domenu smo prognoza, a one mogu da budu malo nestabilne. Recimo, svinjski grip je bio prethodni koji nas je zakačio, on je trajao 18 meseci, i mi treba da imamo predstavu da će ovo duže da traje. Čekajući vakcinu, moramo da budemo strpljivi, a tek je došlo sedam meseci", rekao je Kočović u Jutru Prve TV.

Objasnio je kako je po datumima pobrojao broj zaraženih, onako kako objavi institut Batut, a zatim napravio proračun, izdvojivši broj zaraženih na 100.000 stanovnika u zemlji.

"Imam prognoze i iz drugog modela, da će današnji podaci biti 349 zaraženih, a sutra 372", rekao je on.

Kako kaže, ponedeljkom i nedeljom Batut, zbog manje testiranih, izbaci i manje brojeve, pa je i to uzeo u obzir, a trebalo bi da danas rezultati budu takvi da Srbija ima 39 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Za procenjeni kraj epidemije u Srbiji Kočović koristi Gausov model, a to ga dovodi do 2039. godine. Ipak, ovaj model ne može da pogodi tačan kraj.

"Crveni talas je počeo pre četiri dana, i još tri dana ćemo biti u njemu, kada prelazimo u ljubičastu zonu, što je zona 50, odnosno 50 i više zaraženih na 100.000 stanovnika", kaže Kočović.

Njegove procene su i da će "ljubičasta zona" da traje oko 27 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: