Naučnici pronašli novi organ u grlu dok su istraživali prostatu

Ranije su stručnjaci mislili da postoje samo mikroskopske pljuvačne žlezde unutar nazofarinksa iza nosa, ali istraživači holandskog instituta za rak su otkrili novi set pljuvačnih žlezda dužine skoro 2 cm.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2020.

11:16

Naučnici pronašli novi organ u grlu dok su istraživali prostatu
Foto: depositphotos/dr_OX

Novootkrivene žlezde su nazvali tubarnim pljuvačnim žlezdama zbog njihovog položaja nad delom hrskavice koji se zove torus tubarius.

Prilikom PSMA PET-CT skeniranja lekari ubrizgavaju pacijentu radioaktivni "trag". Ovaj tragač se dobro veže za protein PSMA, koji je povišen u ćelijama karcinoma prostate, a takođe je vrlo dobar u otkrivanju tkiva pljuvačnih žlezda.

Istraživači su rekli da će se novootkrivene žlezde verovatno koristiti za podmazivanje gornjeg dela grla iza nosa i usta, piše Skaj njuz (Sky News).

Kako bi potvrdili svoje otkriće, naučnici, predvođeni onkologom Vauterom Vogelom, pregledali su 100 pacijenata i otkrili da svi imaju te žlezde, a secirali su i područje nazofarinksa dva tela i rezultati su bili isti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: