Naučnici smislili metodu za bezbolno merenje šećera u krvi

Istraživači iz Rusije osmislili su matematički model i tehničku šemu za izradu neinvazivnog glukometra - aparata za merenje nivoa šećera u krvi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/serrnovik
Foto: depositphotos/serrnovik

Naučnici sa Nacionalnog istraživačkog univerziteta za elektronsku tehnologiju smatraju da će ovaj uređaj bezbolno moći da pomogne svima koji boluju od dijabetesa. Slični postojeći aparati pretpostavljaju redovno uzimanje krvi radi uzorka, ili se nose pod kožom nekoliko dana.

Njihova upotreba je bolna i nosi rizik od infekcije, pa postoji velika tražnja za sigurnim uređajem koji ne zahteva ubode, naglasili su naučnici.

U srži njihove tehnologije nalazi se minijaturni infracrveni laser ​​talasne dužine 1.600 nm. Ovaj laser dospeva do nekoliko milimetara unutar tkiva, dospevajući do ćelija u telu.

"Neke supstance u koži ne apsorbuju mnogo zračenja, a od onih koje ga apsorbuju, samo glukoza tokom dana menja koncentraciju u krvi. Tako, posmatrajući koliko odbijeno zračenje varira, možemo utvrditi promene u nivou glukoze", objasnio je Kiril Požar, jedan od istraživača, prenosi Sputnik.

Sličan uređaj se već testira kao senzor glukoze u veštačkom bubregu, a razvija se na istom univerzitetu. Naučnici veruju da će u budućnosti biti moguće stvoriti složeni automatizovani sistem insulinske terapije zasnovan na neinvazivnom glukometru.

strana 1 od 72 idi na stranu