"Moguće nekontrolisano širenje virusa": Nemci žestoko protiv strategije prirodnog prokužavanja

Društvo za virologiju Nemačke upozorilo je danas na strahovite posledice nekontrolisanog širenja korona virusa tokom predstojeće zime u toj zemlji.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: Depositphotos/MarkB
Ilustracija/Foto: Depositphotos/MarkB

Oni su pozvali na naučno osnovano delovanje protiv pandemije korona virusa.

"Zbog eksplozivne dinamike infekcije, koju uočavamo širom Evrope, postoji strepnja da od neke određene tačke dođe do gubitka kontrole nad zarazom", navode virolozi.

Oni su žestoko protiv strategije prirodnog prokužavanja stanovništva sa ciljem sticanja imuniteta krda, jer bi, kako upozoravaju, to dovelo do preopterećenja zdravstvenih sisema.

U Nemačkoj, kažu, zdravstveni sistem, bio bi preopterećen, zbog nedostatka osoblja na intenzivnoj nezi, već kod manje od 20.000 novozaraženih dnevno.

Virolozi ističu da bi nekontrolisano širenje zaraze vodilo do eskalirajućeg broja smrtnih slučajeva, jer i pored stroge izolacije penzionera postoje dalje rizične grupe.

Takođe navode da još nije dokazano koliko dugo traje imunitet stečen posle infekcije, te dodaju da je sve jasnije da kod asimptomatičnih slučajeva, kao što je to ponajviše kod mladih, ne postoji stabilni imunitet.

strana 1 od 72 idi na stranu