Posle ovoga će mnogi moći da odahnu: Počela masovna proizvodnja vakcine VIDEO

Farmaceutska kompanija Fajzer je objavila snimak na kom se vidi da je u svom belgijskom pogonu već proizvela stotine hiljada doza vakcina protiv koronavirusa.

Zdravlje

Izvor: dailymail.co.uk

Ponedeljak, 19.10.2020.

08:29

Posle ovoga će mnogi moći da odahnu: Počela masovna proizvodnja vakcine VIDEO
Ilustracija Foto: depositphotos/yanlev

Na snimku koji je "iščekivao čitav svet" je prikazano punjenje hiljade malih doza sa novom, eksperimentalnom vakcinom.

Kada bude bilo dovoljno zaliha, vakcina će krenuti u klinike širom sveta, mada se još čega njena klinička potvrda i delotvornost da bi dobila dozvolu za prodaju na tržištu.

Farmaceutski gigant potpisao je sporazum sa američkom vladom da proizvede milione doza čak i pre nego što se dokaže da su sigurne i efikasne.

U kompaniji se nadaju da će ove godine uspeti da proizvdeu 100 miliona doza, a sledeće godine cilj im je da proizvedu čak 1,3 milijardi doza vakcine protiv SARS-CoV-2.

Dejli Mejl ističe kako je, prema zasad dostupnim podacima, za svakog pacijenta potrebna količina od dve doze vakcine.

“Bio je sjajan osećaj videti prve doze vakcine kako izlaze s pokretne trake. To nam je svima izmamilo osmeh na lica” rekao je direktor britanskog odeljenja Fajzera Ben Ozborn.

U kompaniji se nadaju da će nastaviti sa vakcinom nakon što podaci o bezbednosti budu dostupni u trećoj nedelji novembra jer pre toga nameravaju da sprovedu ispitivanja na 44.000 pacijenata. Ako sveprotekne dobro, planiraju da traže hitno odobravanje vakcine pred američkim vlastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: