Posle ovoga će mnogi moći da odahnu: Počela masovna proizvodnja vakcine VIDEO

Farmaceutska kompanija Fajzer je objavila snimak na kom se vidi da je u svom belgijskom pogonu već proizvela stotine hiljada doza vakcina protiv koronavirusa.

Izvor: dailymail.co.uk
Podeli
Ilustracija Foto: depositphotos/yanlev
Ilustracija Foto: depositphotos/yanlev

Na snimku koji je "iščekivao čitav svet" je prikazano punjenje hiljade malih doza sa novom, eksperimentalnom vakcinom.

Kada bude bilo dovoljno zaliha, vakcina će krenuti u klinike širom sveta, mada se još čega njena klinička potvrda i delotvornost da bi dobila dozvolu za prodaju na tržištu.

Farmaceutski gigant potpisao je sporazum sa američkom vladom da proizvede milione doza čak i pre nego što se dokaže da su sigurne i efikasne.

U kompaniji se nadaju da će ove godine uspeti da proizvdeu 100 miliona doza, a sledeće godine cilj im je da proizvedu čak 1,3 milijardi doza vakcine protiv SARS-CoV-2.

Dejli Mejl ističe kako je, prema zasad dostupnim podacima, za svakog pacijenta potrebna količina od dve doze vakcine.

“Bio je sjajan osećaj videti prve doze vakcine kako izlaze s pokretne trake. To nam je svima izmamilo osmeh na lica” rekao je direktor britanskog odeljenja Fajzera Ben Ozborn.

U kompaniji se nadaju da će nastaviti sa vakcinom nakon što podaci o bezbednosti budu dostupni u trećoj nedelji novembra jer pre toga nameravaju da sprovedu ispitivanja na 44.000 pacijenata. Ako sveprotekne dobro, planiraju da traže hitno odobravanje vakcine pred američkim vlastima.

strana 1 od 72 idi na stranu