Imunolog objasnio razliku između uvoznih i "Torlakovih" vakcina

Imunolog Srđa Jovanović rekao je na današnjoj konferenciji Kriznog štaba da su prve uvozne vakcine protiv sezonskog gripa ušle u zemlju a da će "Torlakova" vakcina kasnije izaći na tržište.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 02.10.2020.

16:10

Imunolog objasnio razliku između uvoznih i
Foto: Printskrin/TV B92

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naveo je da su strane vakcine prošle sve testove Agencije za lekove.

Imunolog Srđa Janković navodi da će i vakcine iz "Torlaka" proći kontrolu kvaliteta kao i uvozne vakcine.

Ističe da postoje karakteristike koje vakcina mora da zadovolji, kao i testovi kroz koje lek mora da prođe.

Dodaje da Evropska agencija vrši svoju kontrolu ali da i naša Agencija takođe sprovodi kontrolu.

"Vakcine su uporedljive, identične po mehanizmu delovanja i po zaštiti. Četvorovalentne štite od dva tipa influence A i dva tipa influence B", navodi Janković, dodajući da je "Torlakova" vakcina trovalentna, te da štiti od jednog tipa influence B i dve vrste influence A.

Međutim, ističe da četvrti tip influence, protiv kog "Torlakova" vakcina ne štiti, svakako nije dovoljno zastupljen u stanovništvu tako da je zaštita i jednih i drugih vakcina istovetna.

Prve uvozne vakcine su ušle u zemlju a "Torlakova" će kasnije izaći na tržište kada prođe sve neophodne procedure, ali Janković ističe da će biti spremna za ovu sezonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: