"Kada su u pitanju respiratorne infekcije, beležimo blagi porast u odnosu na letnji period" VIDEO

Sa prvim svežim jutrima stigle su i respiratorne infekcije. U domovima zdravlja veći je broj dece sa temperaturom, pa su roditelji u dilemi da li da odmah idu kod lekara i ima li razloga da sumnjaju na kovid 19.

Izvor: Prva TV
Podeli
Foto: Printscreen / Prva
Foto: Printscreen / Prva

Gužvi nema na pedijatriji u niškom Domu zdravlja, kazala je načelnica Ružica Simonović, za TV Prvu.

"Kada su u pitanju respiratorne infekcije beležimo blagi porast u ondosu na letnji period. Radi se o sezonskim infekcijama sa kojima se susrećemo svake godine kada krenu škole i vrtići", ističe Simonovićeva.

Kako objašnjava, upravo zbog aktuelne epidemiološke situacije i primene svih mera zaštite broj zaražene dece u odnosu na prošlu godinu je čak i manji.

"Ove sezonske infekcije idu sa jako blagom kliničkom slikom: Kašljem, slinavljenjem, i uglavnom je opšte stanje deteta dobro. Čak i preko telefona mogu da se konsultuju sa pedijatrom, a ako su zabrinuti zbog aktuelne epidemiološke situacije mogu doći i odmah na pregled, kako bismo te sumnje otklonili", dodala je.

Savet roditeljima, što se imuniteta kod dece tiče, jeste izbalansirana ishrana bogata voćem i povrćem.

"U slučaju da dete ne unosi dovoljno namirnica uvek su tu suplementi i naravno što više boraviti na vazduhu", zaključila je Simonovićeva.

strana 1 od 68 idi na stranu