Koliko će se promeniti svakodnevica svakoga ko među prvima bude dobio vakcinu?

Dok se Sjedinjene Američke države pripremaju za masovne napore kako bi vakcinisali stanovništvo protiv koronavirusa, medicinski radnici polako planiraju sve detalje o uvođenju vakcine u zdravstveni sistem.

Zdravlje

Izvor: B92, Blic.rs

Sreda, 23.09.2020.

11:41

Koliko će se promeniti svakodnevica svakoga ko među prvima bude dobio vakcinu?
Foto: depositphotos/Observer

Uprkos tome što se pažljivo prati pojava različitih vakcina na tržištu, kako će vakcina protiv kovida 19 verovatno biti odobrena po hitnom postupku pitanje bezbednosti je svakako na prvom mestu, piše "Ju--Es-Ej tudej" (USA Today).

Da bi pratili reakcije u realnom vremenu, prvi ljudi koji prime vakcinu protiv koronavirusa prve nedelje nakon vakcinisanja svakodnevno će dobijati elektronsku poštu i SMS poruke sa pitanjem kako se osećaju. Nakon toga, narednih mesec i po i dalje će dobijati iste poruke, ali jednom nedeljno.
Očekuje se da će u prvom talasu imunizacije vakcinu dobiti oko 20 miliona Amerikanaca i to oni koji obavljaju delatnosti koje su klasifikovane kao primarne. Tu spadaju zdravstveni radnici, policija, vatrogasci, bolničari, radnici u prehrambenoj i sličnim kritičnim industrijama, te potencijalno nastavno osoblje u školama. Veruje se da će do kraja godine biti dostupna najmanje jedna od nekoliko kandidata za vakcinu.

Mejlovi će vakcinisanim Amerikancima stizati iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), rekao je dr Tom Šimabukuro, iz njihovog odeljenja za planiranje vakcine protiv koronavirusa.

U prvoj nedelji ljudima će se postavljati četiri pitanja:

Da li ste osetili bilo kakav bol, crvenilo ili svrab na mestu uboda?
Da li ste osetili bilo kakvu jezu, glavobolju, bol u zglobovima, bolove u mišićima ili telu, umor, mučninu, povraćanje, dijareju, bolove u stomaku ili osip?
Da li imate da prijavite neke druge simptome ili zdravstveno stanje?
Da li je neki od simptoma izazvao: 1. da propustite odlazak na posao 2. da ne možete da obavljate uobičajene svakodnevne aktivnosti 3. da morate da potražite pomoć lekara ili drugog zdravstvenog radnika?
Foto: depositphotos/perig76
Svako ko se izjasni da ne može da radi, obavlja svakodnevne aktivnost ili treba da poseti doktora automatski će se označiti kao neko ko je imao "klinički važan neželjeni događaj", i dobiće poziv iz CDC-ovog centra za vakcine, objasnio je Šimabukuro.

S obzirom na to da se očekuje da će u prvoj fazi distribucije nedostajati vakcina, ograničena grupa gore navedene grupacije moraće da se prijavi unapred kako bi bila vakcinisana. Za sve trenutne kandidate za vakcinu protiv koronavirusa, osim za jednog, potrebne su dve doze vakcine. Svako ko dobije vakcinu moraće i da potpiše ugovor kod svog zdravstvenog radnika kako bi mogao da dobije ažuriranja o daljem vakcinisanju i drugim informacijama. To će uključivati i potraživanje njihove i-mejl adrese ili broja mobilnog telefona, koji će se koristiti i za uspostavljanje kontakta radi prijavljivanja neželjenih reakcija, prenosi Blic.rs.

Pacijenti će biti obavešteni da će se njihovi podaci za kontakt koristiti kako bi se povezali sa CDC-om. Takođe, imaće mogućnost da odbiju neke od naknadnih zdravstvenih pregleda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: