Nova naučna studija: Koronavirus izaziva Parkinsonovu bolest?

Nekoliko naučnih studija pokazalo da su neki od pacijenata nakon infekcije koronavirusom oboleli od Parkinsonove bolesti. Pre su bili zdravi. Jednom pacijentu se promenio rukopis.

Zdravlje

Izvor: 24sata.hr

Utorak, 22.09.2020.

11:10

Nova naučna studija: Koronavirus izaziva Parkinsonovu bolest?
Foto: depositphotos/vilevi

Prijavljujemo pacijenta (45) s verovatnom Parkinsonovom bolešću koja je dijagnostikovana nakon teške infekcije s akutnim respiratornim sindromom s koronavirusom.

Objavljeno je to u prestižnom medicinskom časopisu "The Lancent Neurology" kao deo zajedničkog istraživanja tima naučnika iz Medicinskog centra Šare Zedek u Jerusalimu i firme Sentojin koja je svetski lider u ranoj dijagnozi retkih bolesti.

Opisali su kako je pacijent po povratku iz SAD u Izrael primljen u bolnicu sredinom marta zbog suvog kašlja, bolova u mišićima i gubitka čula mirisa. Test je pokazao da je pozitivan na koronu, iako nije imao temperautru niti je bilo potrebe za primanje kiseonika.

Stavljen je u izolaciju, ali nakon tri dana je bio negativan.

Pacijentu se promenio rukopis

"Tokom tronedeljne izolacije pacijentu se promenio rukopis, bilo je poteškoća u govoru, pisanju poruka na mobilnom, primetio je da mu desna ruka drhti. Simptomi su se nastavili i kada se vratio kući iz bolnice", opisuju liekari. Pacijent je na kraju završio na odeljenju neurologije u Medicinskom centru Šare Zedek i to dva meseca otkako je bio pozitivan na koronu. Dijagnostikovana mu je Parkinsonova bolest.

Sličan slučaj zabeležili su i u Brazilu i Španiji. Naime, u brazilskoj bolnici su istraživali pacijentkinju (35) koja je imala blagu infekciju koronavirusom.

Oporavila se kroz deset dana, ali nakon toga nije mogla da pomeri desnu ruku. Celo telo joj je bilo usporenoo, hodanje joj je bilo otežano, promenio joj se i glas. "Naša pacijentkinja ima akinetički kruti parkinsonizam. Pre korona-infekcije nije imala neuroloških porblema", navode u časopisu i dodaju kako su u Brazilu pronašli još jedan slučaj parkinsonizma povezan s kovidom.

Istovremeno britanski naučnici u "The Lancent Neurology" iznose ohrabrujuće tvrdnje da bi znakovi promena u mozgu mogli da se uoče 15 do 20 godina pre pojave prvih simptoma ove bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: