Voće koje reguliše krvni pritisak i čuva mozak: Brine o celom organizmu

S obzirom na sve zdravstvene prednosti ovog voća, lekari širom sveta preporučuju da ga jedemo svakoga dana.

Zdravlje

Izvor: Vecernje novosti

Sreda, 16.09.2020.

18:12

Voće koje reguliše krvni pritisak i čuva mozak: Brine o celom organizmu
Foto: Depositphotos/ AlexLipa

Mnogo je razloga zbog kojih morate voleti - avokado. Ovo je jedna od najboljih svežih namirnica koju možete jesti jer je prepun dobrih masnoća i brine se o celom vašem organizmu. Avokado može lako postati dodatak doručku, ručku, užini i večeri.

Obiluje vlaknima, kalijumom, visokim procentom vitamina E, B i folnom kiselinom. Poboljšava apsorpciju nutrijenata i tako omogućava telu da upije više hranljivih sastojaka.

Evo kako jedan avokado dnevno pospešuje zdravlje krvnih sudova i mozga.

Regulisanje krvnog pritiska

S obzirom na to da je avokado pun kalijuma, to mu omogućuje da dovede krvni pritisak u savršenu ravnotežu. Kalijum je inače zadužen za eliminisanje viška natrijuma iz organizma. Upravo zbog toga avokado može pročistiti krvne sudove i idealno izbalansirati krvni pritisak.

Zdravlje mozga

Stručnjaci smatraju avokado najboljom namirnicom za zdravlje mozga zbog visokog udela omega-3 kiselina i vitamina E. Omega 3 održava mozak zdravijim tako što poboljšava dotok krvi u prednji deo mozga, koji je bitan za kritičko razmišljanje, ponašanje, donošenje odluka i planiranje.

Vitamin E klinički je dokazan kao sredstvo koje pomaže u smanjenju progresije Alchajmerove bolesti i smatra se posebno korisnim u ranom stadijumu ove bolesti.

Avokado je bogat nezasićenim mastima koje podstiču zdrav protok krvi potreban mozgu za maksimalno efikasno funkcionisanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: