Zemlja sa najviše zaraženih na svetu: Polovina građana protiv vakcine

Skoro polovina Amerikanaca ili 49 odsto, kažu da definitivno ili verovatno ne bi uzeli vakcinu protiv koronavirusa ukoliko bi bila dostupna danas, dok je 51 odsto njih reklo da bi se vakcinisalo, pokazalo je istraživanje centra Pju, sprovedeno ranije ovog meseca.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/samwordley@gmail.com
Ilustracija: Depositphotos/samwordley@gmail.com

Ispitanici koji naginju ka odbijanju vakcinacije objašnjavaju svoj stav zabrinutošću zbog mogućih sporednih efekata vakcine. Poverenje javnosti u bezbednu vakcinu za Kovid-19 koja dolazi na tržište je značajno opalo.

U maju, u istraživanju koje je obavio Pju, 72 odsto Amerikanaca izjasnilo se da bi bili spremni da se vakcinišu ako vakcina bude dostupna. Samo 21 odstp ispitanih Amerikanaca je ovog meseca reklo da bi definitivno uzeli vakcinu, prenosi Glas Amerike.

Novo istraživanja ustanovilo je da 77 odsto Amerikanaca veruje da će vakcine koje su u razvoju u Sjedinjenim Državama verovatno biti odobrene pre nego što njihova bezbednost i efikasnost budu u potpunosti ispitani.

Oko 78 odsto od više od 10.000 učesnika istraživanja kao najveću zabrinutost navelo je brigu da će proces davanja dozvole za vakcinu teći suviše brzo i da se neće uspostaviti bezbednost i efikasnost vakcine. U poređenju sa tim, samo 20 odsto ispitanika reklo je da ih brine da će izbacivanje vakcine na tržište teći suviše sporo.

strana 1 od 68 idi na stranu