U Srbiji 30 odsto više vakcina u odnosu na prošlu godinu; Iz SZO upozorenje

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je danas da se kovid 19, bolest izazvana novim koronavirusom, širi zabrinjavajućim tempom u nekim delovima severne hemisfere, nekoliko meseci udaljenim od zimske sezone gripa.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 16.09.2020.

20:33

U Srbiji 30 odsto više vakcina u odnosu na prošlu godinu; Iz SZO upozorenje
Foto: Depositphotos/ IgorVetushko

"Počinjemo da vidimo zabrinjavajuće trendove u nekim zemljama", rekla je Marija Van Kerkhove, tehnička direktorka SZO za kovid 19 tokom veb prenosa na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

"Primećujemo porast broja hospitalizacija u odeljenjima intenzivne nege, posebno u Španiji, Francuskoj, Crnoj Gori, Ukrajini i nekim delovima Sjedinjenih Država. To je zabrinjavajuće, jer još nije počela sezona gripa", rekla je Van Kerkhove.

Van Kerkhove je navela da se u nekoliko zemalja povećava broj hospitalizacija ljudi starosti između 15 i 49 godina, zaraženih kovidom 19.

Majk Rajan, glavni stručnjak SZO za hitne slučajeve, savetovao je ljude sa visokim rizikom od infekcije kovid 19 da se vakcinišu protiv gripa.

U Srbiji 500.000 doza

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić rekao je Tanjugu da će Srbija predstojeću sezonu gripa dočekati spremno sa više od 500.000 doza vakcina - 345.000 iz uvoza i 200.000 "Torlakovih".

"Ove godine smo predvideli za 30 odsto više vakcina u odnosu na prošlu godinu. Govorim o četvorovalentnoj vakcini protiv gripa", rekao je Vekić.

Prve doze i prva isporuka očekuju se 1. oktobra, a nakon toga kreće distribucija po domovima zdravlja i zavodima za javno zdravlje.

"Struka će doneti odluku kog datuma krećemo s vakcinacijom. Pik sezonskog gripa je u januaru i februaru i veoma je bitno da se proceni kada da se počne sa vakcinacijom", naveo je Vekić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: