U Srbiji 30 odsto više vakcina u odnosu na prošlu godinu; Iz SZO upozorenje

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je danas da se kovid 19, bolest izazvana novim koronavirusom, širi zabrinjavajućim tempom u nekim delovima severne hemisfere, nekoliko meseci udaljenim od zimske sezone gripa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/ IgorVetushko
Foto: Depositphotos/ IgorVetushko

"Počinjemo da vidimo zabrinjavajuće trendove u nekim zemljama", rekla je Marija Van Kerkhove, tehnička direktorka SZO za kovid 19 tokom veb prenosa na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

"Primećujemo porast broja hospitalizacija u odeljenjima intenzivne nege, posebno u Španiji, Francuskoj, Crnoj Gori, Ukrajini i nekim delovima Sjedinjenih Država. To je zabrinjavajuće, jer još nije počela sezona gripa", rekla je Van Kerkhove.

Van Kerkhove je navela da se u nekoliko zemalja povećava broj hospitalizacija ljudi starosti između 15 i 49 godina, zaraženih kovidom 19.

Majk Rajan, glavni stručnjak SZO za hitne slučajeve, savetovao je ljude sa visokim rizikom od infekcije kovid 19 da se vakcinišu protiv gripa.

U Srbiji 500.000 doza

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić rekao je Tanjugu da će Srbija predstojeću sezonu gripa dočekati spremno sa više od 500.000 doza vakcina - 345.000 iz uvoza i 200.000 "Torlakovih".

"Ove godine smo predvideli za 30 odsto više vakcina u odnosu na prošlu godinu. Govorim o četvorovalentnoj vakcini protiv gripa", rekao je Vekić.

Prve doze i prva isporuka očekuju se 1. oktobra, a nakon toga kreće distribucija po domovima zdravlja i zavodima za javno zdravlje.

"Struka će doneti odluku kog datuma krećemo s vakcinacijom. Pik sezonskog gripa je u januaru i februaru i veoma je bitno da se proceni kada da se počne sa vakcinacijom", naveo je Vekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu