Državni sekretar Ministarstva zdravlja: "Ugovor sa Kovaksom obezbediće nam najbolju vakcinu"

Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije privode kraju pregovore o saradnji sa predstavnicima globalnog programa Kovaks (COVAX) i ugovor će biti potpisan 18. septembra, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. Berislav Vekić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/IgorVetushko
Foto: depositphotos/IgorVetushko

On je za Tanjug naglasio da pregovori traju već mesec i po i da će potpisivanjem ugovora Srbija stati u red sa 173 zemlje za nabavku vakcina za sprečavanje kovida.

Vekić je naveo da će uporedo sa registracijom vakcine u EU ići i registracija kovid-vakcine u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

"Želimo da naši građani dobiju sigurnu, bezbednu vakcinu, a ona se dobija kroz proveru kvaliteta vakcine i bezbednost vakcine u Agenciji za lekove i medicinska sredstva", naveo je on.

Program Kovaks (COVAX) uključuje sve proizvođače vakcina koji su ušli u treću fazu ispitivanja vakcine protiv kovida 19.

"Sve zemlje sveta mogu aplikovati preko Kovaksa za dobijanje jedne od vakcina koje budu registrovane. Pratimo situaciju i videćemo koja će biti prva registrovana. Srbija će aplikovati za najsigurniju i najbolju vakcinu", naveo je Vekić.

strana 1 od 66 idi na stranu