Dr Kisić Tepavčević: "Počele su kontroverze oko vakcine a ona još uvek ne postoji"

Zamenica direktora Intituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da je u procesu validacija za populaciju testova za brz skrining koronavirusa koji detektuju virus iz pljuvačke.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Kisić Tepavčevićeva napominje da sada nlada velika trka farmaceutskih kuća da naprave test koji je dovoljno validan i brz, i naglašava da su u Srbiji dostupne dve vrste brzih testova: oni koji detektuju antitela, a potrebno je duže vreme da se stvore antitela i da bi bio pozitivan, i antigenski, koji mogu da detektuju virus.

"U tom smislu imamo razvijen veliki broj testova koji su komforni jer znamo za serološke testove, za testove na antitela treba krv, a ovde samo bris, i oni su se pokazali prilično pouzdano i efikasno, kada se uzima uzorak iz pljuvačke. To je verovatno budućnost", smatra ona.

Dodala je da u ovom momentu imamo na raspolaganju par vrsta prvenstveno antigenskih testova koji će da se validiraju u narednim danima, kao i da će prvenstveno biti namenjeni populacijama kojima je potreban skrining – deci, staračkim domovima, vojnim kolektivima, na granični prelazima. Sva mesta gde je opasno da virus bude prisutan i čak vam nije potrebna ni velika laboratorija, naglašava dr Kisić Tepavčević.

"U čitavom svetu je to na početku, mi imamo u ovom momentu pet-šest testova i u narednih par dana u toku je validacija za populaciju. Svaki od tih testova koji se koriste za brz skrining, ima malu verovatnoću za lažni negativni rezultat", ističe dr Kisić Tepavčević, za TV Prvu.

Čiju vakcinu ćemo potraživati?

Kada je u pitanju vakcina za sezonski grip, dr Kisić Tepavčević smatra da je značajno istaći da sledi sezona respiratornih infekcija i uobičajena sezonska vakcinacija protiv gripa, kao da i da će ta vakcina da bude dostupna od početka oktobra.

Naglašava da treba što pre da se vakcinišu oni koji se nalaze u rizičnim grupama.

Kada je u pitanju vakcina protiv korone, dr Kisić Tepavčević smatra da su "počele kontroverze oko vakcine a ona još uvek ne postoji".

Na pitanje da li imamo pretpostavke čiju vakcinu bismo mi mogli da potražujemo, rusku, kinesku, oksfordsu, dr Kisić Tepavčević naglašava da postoji procedura kada su u pitanju vakcine, i da zemlja porekla nije presudna, već bezbednost i efikasnost vakcine.

Dodaje da smo sa svim proizvođačima u pregovorima, a da se za konkretne pregovore raspisuje tender.

Dr Kisić Tepavčević naglašava da vakcina i dalje ne postoji za opštu primenu, i naglašava da se neće vršiti testiranja na našoj popoulaciji.

"Kao i sve vakcine svih prethodnih godina, one prolaze procedure u našoj Agenciji za lekove", ističe dr Kisić Tepavčević.

strana 1 od 63 idi na stranu