Kina računa da će imati vakcinu za upotrebu u novembru

Vakcina za koronavirus mogla bi da bude spremna za širu javnost u Kini u novembru, rekla je jedna visoka zvaničnica u trenutku kada se vodi trka među laboratorijama širom sveta za izradu vakcine.

Izvor: Beta-AFP
Podeli
Foto: depositphotos/yanlev
Foto: depositphotos/yanlev

"Sadašnji napredak je vrlo zadovoljavaljući", rekla je za nacionalnu televiziju CCTV epidemiolog Vu Gudžen, zvaničnica kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, tela kineskog Ministarstva zdravlja.

U intervjuu objavljenom sinoć Vu je rekla da bi potencijalna vakcina mogla da bude raspoloživa oko novembra ili decembra. U Kini se radi na više vakcina, ali ona nije navela o kojoj je reč.

Jedna potencijalna kineska vakcina, koju razvija laboratorija Cansino bio, u saradnji sa vojnim naučnicima, deo je projekata koji su najviše odmakli.
,
Drugi kineski proizvođači su takođe u odmaklim fazama razvoja vakcine, kao što su kompanije Sinovak i Sinofarm. One su u Pekingu prvi put predstavile svoje doze protiv kovida 19 prošle nedelje.

Te dve farmaceutske kuće se nadaju da će dobiti zeleno svetlo za izlazak u prodaju pre kraja 2020.

Devet kandidata za vakcinu trenutno su u trećoj fazi ispitivanja u svetu. Radi se o poslednjoj fazi probe na ljudima pre mogućeg izlaska na tržište.

Jednu od vakcina koja najviše obećava na svetskom nivou izrađuje farmaceutski gigant Astra Zeneka sa prestižnim britanskim univerzitetom Oksford.

strana 1 od 67 idi na stranu