Koronavirus utiče na sluh, ali zauvek menja i čulo ukusa i mirisa? VIDEO

ORL klinika u Nišu započela je prvo istraživanje u Srbiji o štetnim posledicama korone na sluh.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 09.09.2020.

15:49

Koronavirus utiče na sluh, ali zauvek menja i čulo ukusa i mirisa? VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

Istraživanje nije završeno, do sada je ispitano 80 pacijenata koji su ležali i koji leže u prostorijama nove zgrade KC Niš, koja je bila kovid-bolnica. Ipak, pokazalo se da su pacijenti imali tegobe sa sluhom, a neko i trajno izmenjeno čulo mirisa i ukusa.

"Mi lekari ORL specijalnosti znamo da svaki virus može da ošteti određeni živac. Preliminarno mogu da kažem da smo detektovali određeni stepen oštećenja sluha na visokim frekvencijama, mislim na 8000 i 4000 herca, da su se pacijenti žalili da osećaju zujanje u uhu, nestabilnost prilikom hoda, na odsustvo čula mirisa i ukusa..", navodi prof. dr Dušan Milisavljević, direktor ORL klinike u Nišu.

Posledice mogu da budu i trajne.

"Javljali su nam se ljudi iz drugih gradova da nam kažu da im se posle određenog vrema vratilo čulo mirisa i ukusa, ali da se promenilo i da više ne osećaju tako jak miris kafe, benzina... kao ranije. Moj kolega s klinike kaže da ranije nije jeo ljuto i kiselo, a da mu sada to prija", kaže za "150 minuta" dr Milisavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: