Naučite da pravilno perete platnene maske

Platnene maske sprečavaju širenje kovida 19. A da bi korist od njih bila veća nego potencijalna šteta, treba da budu čiste. Evo kako ćete ih očistiti prema savetu stručnjaka

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 04.09.2020.

11:16

Naučite da pravilno perete platnene maske
Foto: depositphotos/karrastock.gmail.com

Maske treba redovno prati. Važno je da ih uvek pravilno skidate i perete ruke nakon što ste dodirivali korišćenu masku. Schi Tech Daily donosi uputstvo za čišćenje maski koje je doneo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti CDC.

Kako očistiti nošenu masku?

U mašini za veš: Masku možete prati zajedno s drugim stvarima u mašini. Prilikom pranja koristite uobičajeni deterdžent za pranje rublja, na najvišoj mogućoj temperaturi vode koja odgovara materijalu koji se pere.

Ručno pranje: proverite da li je izbeljivač koji imate pri ruci uopšte namenjen dezinfekciji. Neki proizvodi za izbeljivanje, poput onih dizajniranih za sigurnu upotrebu na obojenoj odeći, možda nisu prikladni za dezinfekciju.

Korišćenje izbeljivača

Upotrebite izbeljivač koji sadrži između 5,25 i 8,25 odsto natrijum-hipohlorita. Nemojte koristiti sredstvo za izbeljivanje ako oodnos nije u tom rasponu ili nije naveden. Pazite da proizvodu za izbeljivanje nije istekao rok trajanja.

Nikada ne mešajte kućni izbeljivač s amonijakom ili bilo kojim drugim sredstvom za čišćenje.

Provetravajte prostorije. Kako napraviti rastvor?

Rastvor za dezinfekciju nošenih maski napravićete tako što ćete pomešati četiri kašičice izbeljivača u litri vode sobne temperature.

Maske umočite u rastvor za izbeljivanje i ostavite da stoje pet minuta. Maske potom temeljno isperite hladnom vodom ili vodom sobne temperature, pa vodu bacite u WC šolju. Nakon toga maske obavezno osušite.

Kako osušiti masku?

U veš-mašini: koristite najvišu temperaturu i ostavite maske u njoj dok se potpuno ne osuše.

Na suvom vazduhu: položite ih i ostavite da se potpuno osuše. Ako je moguće, ostavite maske da se suše na sunčevoj svetlosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: