Dr Boljević iz Moskve: "Primiću i ja rusku vakcinu, u februaru bila 70% gotova" VIDEO

Prva registrovana vakcina protiv koronavirusa "sputnjik V", za sada je bezbedna. To je zaključak dr Sergeja Boljevića, koji je specijalista patofiziologije i pulmologije i šef katedre patologije čoveka na Sečenovskom univerzitetu u Moskvi.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 13.08.2020.

12:20

Dr Boljević iz Moskve:
Foto: depositphotos/HayDmitriy

On je u emisiji "Boje jutra" objasnio da je vakcina ispitana na životinjama i ljudima, pa za sada nema nikakvih razloga za sumnju, kao da je i jedan deo ispitivanja vršen upravo na univerzitetu na kom on radi.

Dodao je i da na institutu "Gamaleja" na vakcinama rade već 40 godina, a da su pre 25 godina napravili prvu vektorsku vakcinu.

"Vektorska vakcina ima u svojoj osnovi neki virus. U ovom slučaju to je adenovirus. On izaziva laku prehladu, ali oni mu uklanjaju sposobnost da se razmnožava. Već su napravili takve vakcine protiv virusa MERS i ebole", kaže Boljević.

"Oni su imali osnovu na kojoj su radili već 25 godina, a tu su dodali samo jednu komponentu, a to je genetički materijal iz koronavirusa. Za dve nedelje napravili su vakcinu, pa su počeli sva proveravanja koja su neophodna", istakao je.

"Što se tiče ostalih vakcina u svetu, oni svi kreću od nule. Ova vakcina je 70% bila gotova već u februaru" dodaje Boljević.

Kako kaže, po ruskom zakonu ova vakcina može da se registruje, kao što je i slučaj, a tek onda da prođe treću fazu koja uključuje oko 2.000 ljudi. Vakcinu će prvi primiti zdravstveni radnici, pa posle njih učitelji i nastavnici. Vakcina je dobrovoljna i besplatna za Ruse, naglasio je.

Širom sveta dvadeset država je zainteresovano za novu rusku vakcinu protiv koronavirusa. Što se zemalja na Balkanu tiče, Boljević kaže da je za sada zainteresovana samo Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: