Dr Kon: "Preporučujemo da se nose neprekidno, ali..."; Maske će nabavljati roditelji

Epidemiolog i član Kriznog štaba vlade za borbu protv koronavirusa Predrag Kon poručio je danas da bi deca u školama trebalo neprekidno da nose maske i da roditelji moraju svakog jutra da im mere telesnu temperaturu, kao i da ih, ako vide neke naznake respiratorne infekcije i povišene temperature, ne šalju u školu.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 11.08.2020.

15:39

Default images
Foto: Printskrin TV Prva

"Pre polaska u školu svaki roditelj treba da bude praktično saradnik i da izmeri detetu temperaturu i da dete sa povišenom temperaturom ili znacima respiratorne infekcije da ne šalje u školu. Kada dete dođe do škole, on mora da počne da nosi masku i odlazi do svoje klupe. Pre nego što uđe u učionicu dete treba da ode da opere ruke i eventualno da se organizuje dezinfekcija ruku", rekao je dr Kon na konferenciji kriznog štaba, te dodao:

"Preporučujem da se maska nosi neprekidno, jer je to najbezbednije, ali kad dete dođe do svoje klupe i u toku samog slušanja časova, to nije obavezno".

Kaže i da svaki put kad govori, dete mora da stavi masku, kao i kada izlazi iz učionice i škole.

"Nenošenje maski podrazumeva neko povećanje rizika, najmanje je povećanje rizika kad dete sedi u svojoj klupi sluša nastavu i tada može da odloži masku", objasnio je dr Kon.

Na pitanje ko će kažnjavati one koji ne nose maske, ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao:

"Naravno da postoji kod male dece potreba da im ponovite dok ne nauče. Roditelji sada moraju sa nama da budu najbolji saveznici jer ako ne budemo sve to radili vraćamo se opet na televizore i to je sve ono što ne želimo. Ako se neko namerno mangupira i bude opomenut nekoliko puta, moze da bude ukoren i isključen", kaže Šarčević.

Upitan ko će obezbediti maske deci, Šarčević je odgovorio da će morati roditelji da ih nabave.

Epidemiolog dr darja Kisić Tepavčević rekla je da deca mogu da nose i pamučne maske.

"Bilo koja maska je zadovoljavajuća, uključujući i pamučna koja se pere i pegla. Ono što je bitno je da se oni nosi ispravno, da pokriva, nos, usta i bradu. Biće i dodatnih edukacija kako se nosi", navela je Kisić Tepavčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: