Šef SZO: Nacionalističko svojatanje ne pomaže u borbi protiv pandemije

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Grebejesus osudio je danas "nacionalističko" svojatanje buduće vakcine za koronavirus i založio se da vakcina bude opšte, zajedničko oruđe koja će čovečanstvu omogućiti da se izbori s pandemijom bolesti kovid 19.

Zdravlje

Izvor: Beta-AFP

Petak, 07.08.2020.

09:58

Šef SZO: Nacionalističko svojatanje ne pomaže u borbi protiv pandemije
Foto: depositphotos/IgorVetushko

"Nacionalističko svojatanje vakcine nije dobro. To nam ne može pomoći", rekao je Grebejesus na video-forumu o bezbednosti u Aspenu.

"Potreban je svetski konsenzus kako bi vakcina bila javno dobro, i to kao politička obaveza", podvukao je on.

Prema njegovim rečima, davanje drugima je neophodnost i svi će od toga imati koristi, uključujući i bolje stojeće zemlje: "Ne treba na to gledati kao na davanje u dobrotvorne svrhe. To je i davanje sebi, jer kada se svet izleči i otvori, svi će imaju koristi".

"Brži oporavak je zajednički oporavak., jer živimo u globalizovanom svetu. Ekonomije su neraskidivo povezane", rekao je Gebrejesus. Ne može se "nekoliko sigurnih zemalja oporaviti", a ostali ne, "svi se moraju oporaviti zajedno", rekao je on.

"Šteta koju je prouzrokovao kovid 19 mogla bi biti manja, ako bi se na to obavezale zemlje koje imaju sredstva", podvukao je šef SZO.
Foto: depositphotos/bezikus
U različitim fazama testiranja je 26 vakcina-kandidata, uključujući šest "u dobroj fazi, na kliničkima ispitivanjima", potvrdio je direktor za hitna zdravstvena stanja SZO Majkl Rajan izrazivši umerenu nadu u uspeh.

"Kada neka vakcina dođe u fazu tri, to ne znači: skoro smo na cilju!", objasnio je taj epidemiolog.

"'Faza tri' znači da se prvi put neka vakcina uvodi u opštu populaciju, daje se zdravim pojedincima, da bi se videlo da li će ih vakcina zaštititi od prirodne infekcije", objasnio je on. Međutim, "nema garancije da će nam neka od tih šest vakcina dati baš taj odgovor, i verovatno će nam trebati više vakcina dok to ne proradi", rekao je Rajan.

Novi koronavirus "Sars-Cov-2" je dosad usmrtio 708.000 ljudi i zarazio više od 18,8 miliona od početka pandemije u Kini decembra prošle godine, po podacima koje je iz zvaničnih izvora sakupila agencija AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: