Sa maskama smo dobili i maskne po licu: Evo o čemu se zapravo radi VIDEO

U novoj realnosti s maskama na licu, dobili smo i novu kovanicu - maskne, kojom se jednostavno, u jednoj reči opisuje naš novi problem – akne i bubuljice nastale zbog prisustva maske u kombinaciji sa vlažnim i toplim vazduhom.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 06.08.2020.

12:00

Sa maskama smo dobili i maskne po licu: Evo o čemu se zapravo radi VIDEO

Promene slične aknama kao i suvoća kože i crvenilo javljaju se u svakodnevnoj praksi od kada nosimo maske. Ovih pojava je bilo i ranije, ali su sada izraženije po licu zbog maski, kaže za TV Prvu dr Jelena Božić, dermatovenerolog.

"One su odranije poznate kao mehaničke akne. Nastaju najpre zbog mehaničkog dejstva same tkanine na kožu, pritiska i ponavljanog trenja. Maske stvaraju sredinu zatvorenog prostora sa povećanom toplotom i vlažnošću. To je raj za bakterije, gljivice i parazite. Zbog toga se javljaju promene", naglašava dr Božić.

Zato, kako preporučuje, kožu treba čistiti, ali ne treba preterivati jer je kontraproduktivno - preteranim čišćenjem uklanjamo zaštitini hidrolipidni sloj koji našu kožu štiti. Treba da koristimo nežne gelove za osetljivu kožu koji u sebi imaju ceramide, odnosno supstance koje čiste kožu, a ne narušavaju njenu barijeru. Potom, kaže, nanesite kremu.

"Treba znati da kreme koje su nam odgovarale pre nošenja maski sada mogu da izazovu iritaciju, odnosno promene slične aknama. Isto tako, zbog maski se
pogoršavaju već postojeće akne, rozacea, seboroični i perioralni dermatitis. Zato je jako bitno da se maska menja na dva sata. Muškarci s bradom treba da vode računa da im je svaka dlaka suva pre stavljanja maske, a žene koje koriste težu šminku da nanose BB ili CC kreme. Ako ni to ne pomogne, obratite se dermatologu", poručuje dermatovenerolog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: