Veća tražnja ali i cene lekova i preparata; "Poskupljenje planirano ranije"

Sa epidemijom koronavirusa došlo je do znatno povećane tražnje za vitaminima i drugim suplementima, ali i lekovima.

Zdravlje

Izvor: B92, S.Vasiæ

Sreda, 05.08.2020.

13:53

Veća tražnja ali i cene lekova i preparata;
Foto: depositphotos/Milan-markovic

Ono što je pomalo nespremnim dočekalo građane koji su zbog situacije ostali bez posla ili dobili smanjenje plate jesu cene tih proizvoda u apotekama. Poskupeli su diklofen, ksalol, pantenol i hepalpan mast i krem, orosal i paracetamol sirup, oligogal, cink i hrom.

Cene lekova koji se izdaju bez recepta, dijetetskih suplemenata i predmeta opšte upotrebe u proseku su povećane za 16 odsto. U Galenici, koja je proizvođač ovih lekova i suplemenata kažu da je u pitanju ranije planirano poskupljenje i da ono nije nastupilo odjednom za sve proizvode, već "prema marketing planu po mesecima i u skladu sa marketinškim aktivnostima".

"Ranije planirane korekcije cena dva leka su realizovana ove godine. Napominjemo da je svaka promena cena Rx proizvoda (na recept) rezultat dugotrajnih, strogo propisanih procedura i kontrole od strane nadležnih institucija. Nijedan od dva pomenuta leka (ksalol i diklofen) nije u vezi sa pandemijom, preventivom, ni lečenjem".

Sa ovim se ipak ne bi saglasili psihijatri jer je ksalol lek za anksioznost, napetost i napade panike, koji su u većoj meri prisutni kod naših sugrađana zbog straha od korone.

U Galenici kažu ipak da su svi proizvodi koji su dostupni na recept deo Liste lekova RFZO-a.

"Time je pacijentima omogućeno da lek sa režimom izdavanja na recept, koji proizvodi kompanija Galenika, dobiju potpuno besplatno ili uz definisano učešće u ceni leka, što se određuje po važećim legislativnim normama."
Foto: depositphotos/kalinovsky
Što se tiče lekova koji se izdaju bez recepta i dijetetskih suplemenata, kako kažu u toj kompaniji, doneli su odluku o korekcijama određenih proizvoda tokom prošle godine, usvajanjem marketinških planova za proizvode za 2020. godinu. Radi se, konkretno o pantenol i hepalpan mastima i kremovima, orosalu, paracetamol sirupu, oligogalu, cinku i hromu.

"Reč je o procesu koji je pokrenut 2019. godine kao deo petogodišnjeg strateškog plana kompanije Galenika i pozicioniranja proizvoda. Korekcija cena je nastupila samo kod određenih proizvoda i to kao rezultat planova za ovu godinu. "Većina proizvoda kojima se cena promenila ne predstavljaju proizvode čija se tražnja povećava zbog situacije izazvane pandemijom.

U kompaniji dalje naglašavaju da za lekove koji se izdaju bez recepta, dijetetske suplemente i predmete opšte upotrebe "proizvođači imaju pravo da slobodno formiraju cene, kao i da proizvod nije jedini na tržištu Republike Srbije".

"Ukoliko govorimo o navedenim proizvodima, po određenom proizvodu postoji najmanje tri, a kod nekih čak i preko 10 konkurentnih proizvoda, tako da pacijenti i potrošači imaju izbor".

Isto kao što banke imaju izbor da daju moratorijum (pauza u otplati) na kredite građanima ili Poreska uprava odobri odlaganje plaćanje poreza zbog krize sa koronavirusom kako bi olakšali građanima, tako na slobodnom tržištu svako ima svoj izbor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: