Lončar: Virus neće nestati dok ne dođe vakcina

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je danas da koronavirus ostaje sa nama sve dok se ne nađe vakcina, a da će onda morati da se vakciniše velika većina ljudi.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Printscreen / B92
Foto: Printscreen / B92

"Nemojte da se zanosimo i čekamo neki datum da samo nestane", istakao je ministar na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Zato je ponovo apelovao na stanovništvo da poštuju sve mere, kao što su higijena, distanca i maske, kako bi se smanjio broj pacijenata u bolnicama, čime bi zdravstvene ustanove bile oslobođene za pacijente koji nisu zaraženi koronavirusom.

"Imamo mnogo više kovid negativnih pacijenata koji zahtevaju medicinsku pomoć. Mi sada nemamo vremena da čekamo da se isprazni jedna bolnica od kovid pacijenata, pa da celu vraćamo u normalan režim rada. Zbog dužine koliko traje lečenje moramo, kako se oslobađa jedan deo bolnice, da taj deo osposobimo i vratimo u normalni sistem", objasnio je on.

Lončar je kazao da kada se oslobodi jedan deo bolnice treba najmanje četiri dana da se radi 24 sata, da bi se sprovele sve procedure dezinfekcije da bi se bezbedno taj deo vratio u rad sa nekovid pacijentima. Ujedno treba odmoriti radnike, uraditi im analizu, jer radnike nije moguće mešati da rade u kovid i non kovid režimu.

Lončar je istakao da se smanjenje broja kovid pacijenata može postići samo poštovanjem mera i promenom navika.

"Nema dileme da to može biti drugačije. Ako vratimo stare navike vrlo brzo ćemo anulirati aktuelne brojeve. Gde imamo da je situacija dobra tamo se pridržavaju mera, a to su, na primer, Nemačka, Slovenija i Austrija. Što mi ne bi mogli biti disciplinovani kao i oni? Nemaju oni druge mere, već sve zavisi samo kako se ponašaju. Nema nikakvog opuštanja, možemo da živimo sa maskama, distancom", rekao je on.

strana 1 od 60 idi na stranu