Mere protiv kovida 19 u svetu uticale na druge zarazne bolesti

Mere fizičkog distanciranja, koje su zbog pandemije koronavirusa uvedene širom sveta, dovele su do znatnog smanjenja broja slučajeva drugih zaraznih bolesti, pa je tako broj zaraženih gripom rekordno nizak.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Petak, 31.07.2020.

12:11

Mere protiv kovida 19 u svetu uticale na druge zarazne bolesti
Ilustracija/Foto: depositphoto/devteev

U Kini, koja je zbog pandemije prva uvela opsežne mere karantina, broj slučajeva bolesti kao što su male boginje, zauške, kao i neke polne bolesti, znatno je opao, a najveći pad - od više od 90 odsto - zabeležen je u broju slučajeva gripa.

U nedavnom izveštaju o rasprostranjenosti gripa, zdravstvene vlasti Kanade istakle su "izuzetno nizak" broj slučajeva gripa u toj zemlji, a isto važi i za druge zemlje koje podatke o toj bolesti objavljuju sedmično, kao što su Velika Britanija i Australija.

Prema najnovijem izveštaju nadležnih u Južnoj Koreji, broj slučajeva gripa u toj zemlji za 83 odsto je manji u odnosu na isti period prošle godine, a jedna sidnejska bolnica trenutno beleži rekordno nizak broj pacijenata sa virusnim infekcijama koje nisu prouzrokovane koronavirusom, navodi Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da od gripa u svetu godišnje teško oboli tri do pet miliona ljudi, a umre do pola miliona ljudi.

Dok je, sa jedne strane, pad broja slučajeva gripa smanjio broj preminulih od te bolesti, kao i pritisak na zdravstvene sisteme zemalja širom sveta, stručnjaci strahuju da bi, sa druge strane, rekordan pad stope zaraze gripom mogao imati negativan uticaj na imunitet stanovništva u narednim sezonama gripa, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: