Video-snimak pokazuje koliko kapljica izbacimo dok kijamo

Američki istraživači snimili su video-sniamk koji prikazuje količinu kapljica koje izlaze iz naših usta i nosa kad pričamo, kašljemo ili kijamo.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/Wavebreakmedia
Foto: depositphotos/Wavebreakmedia

U video-snimku koji traje manje od dva minuta prikazano je kako različite maske blokiraju izbacivanje čestica u vazduh u poređenju sa slučajem kad osoba ne nosi masku, prenosi američki sajt Mashable.com.

Rezultati su objavljeni u medicinskom časopisu Toraks i naglašavaju važnost nošenja maske tokom pandemije koronavirusa, koji se prenosi sa čoveka na čoveka.

Kako se navodi, maske smanjuju broj čestica koronavirusa koje zaražena osoba izbacuje u vazduh, štite druge osobe, a sve više je dokaza da dobro štite i osobe koje ih nose.

Zaključeno je da čak i jednoslojne maske znatno sprečavaju izbacivanje kapljica, dok su u slučaju kašljanja i kijanja mnogo efikasnije dvoslojne maske.

Video-sniamk je snimljen kamerom visoke rezolucije, prikazano je šta se dešava sa kapljicama nakon što neko kine ili se zakašlje, kao i da bez maske velika količina čestica završi u vazduhu.

Dodaje se da kako još ne postoji vakcina niti lekovi protiv virusa, maske su od velikog značaja za sprečavanje širenja bolesti, tvrde stručnjaci.

-->