Dr Srđa Janković: Vrlo smo daleko od kolektivnog imuniteta VIDEO

Konačno je broj novozaraženih od koronavirusa u jednom danu pao ispod 400. Krizni štab smatra da je to posledica nošenja maski u zatvorenom prostoru.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2020.

10:47

Default images
Foto: Printskrin/Prva TV

Ipak, broj umrlih u jednom danu ne pada ispod 8, a klinička slika mlađih pacijenata je srednje teška i teška. Imuolog Srđa Janković i član Kriznog štaba kaže da još postoji potencijal da se situacija kako poboljšava, tako i pogoršava, što zavisi od toga kako nastavimo da sprovodimo ove protivpandemijske mere.

"Virus može da se ugasi, nedelje su u pitanju. Ako govorimo o tome kao o nečemu što ide samo od sebe svojim tokom, jako bismo pogrešili, to opet zavisi koliko smo svi zajedno revnosni da do kraja sprovedemo ove mere. Epidemijski talas sam od sebe proći neće. Vrlo smo daleko od praga kolektivnog imuniteta, koji bi mogao da nas zaštiti bez naše prevencije, zaražavanja", kaže dr Janković za TV Prvu.

To što se trenutno više pacijenata otpušta nego što se prima je, kako smatra, uslovno znak da je najgore prošlo, jer tok pandemije oscilira, dolazi u talasima.

Doktor insistira na tome da je okosnica strategije da se što manje ljudi zarazi, dakle da sprečavamo prenošenje virusa sa osobe na osobu. Nošenje maski u načelu važi i za decu.

Kad je vakcina u pitanju kaže:

"Pre sledeće godine nije realna masovnija upotreba vakcina i to pod uslovom da neka od ovih koje su prednjačile zaista i prikupi dokaze o delotvornosti i bezbednosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: