Ne prezaju od metoda u borbi protiv koronavirusa: Dresiraju pse za otkrivanje obolelih

Čileanska policija počela je da dresira pse za otkrivanje obolelih od koronavirusa tako što otkrivaju prisustvo virusa u znoju pacijenata.

Zdravlje

Izvor: Beta-AFP

Sreda, 15.07.2020.

12:31

Default images
Foto: depositphotos/majorosl66

Tri zlatna retrivera i jedan labrador, stari između četiri i pet godina, do sada su korišćeni za otkrivanje droge, eksploziva i nestalih osoba, saopštila je policija.

Ovaj program je nastao u saradnji čileanske policije, karabinjera i univerzitetskih stručnjaka. Slične inicijative su nedavno pokrenute u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Psi imaju 330 miliona senzora za miris i njihova sposobnost otkrivanja mirisa je 50 puta veća nego kod čoveka.

"Virus nema miris, već pre infekcija koja dovodi do promena u metabolizmu", odnosno dolazi do određene vrste znoja koji "pas može da otkrije", objašnjava profesor veterinarske epidemiologije Fernando Mardones.

On podseća da psi mogu da otkriju tuberkulozu, parazitske infekcije, pa čak i rane stadijume kancera.

Oni takođe mogu da registruju male promene temperature, što može da pomogne u utvrđivanju da li osoba ima groznicu. Međutim, prema Svetskoj organizaciji za zdravlje životinja, mala je verovatnoća da sami psi budu zaraženi.

Obuka pasa je počela pre mesec dana na uzorcima znoja uzetih od pacijenata na bolničkom lečenju.

Stručnjaci očekuju da će psi biti spremni od avgusta. Oni će biti raspoređivani na železničkim stanicama, aerodromima i po ambulantama.

U Čileu ima 319.493 zaraženih korona virusom, a više od 11.000 je umrlo od bolesti, podaci su ministarstva zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: