Bol u grudima i kratak dah: Možda imate ovaj sindrom, a ne koronavirus

Kardiomiopatija izazvana stresom, odnosno ili Takocubo sindrom, često se zove i "sindrom slomljenog srca".

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.07.2020.

16:35

Bol u grudima i kratak dah: Možda imate ovaj sindrom, a ne koronavirus
Foto: depositphotos/wrangler

Srčani mišići postanu slabi, a bol u grudima i kratak dah su prateći simptomi. Za razliku od srčanog udara (koji pokreće blokada krvotoka), ovaj sindrom izazivaju stresne situacije. Obično nije smrtonosan, a oporavak traje od nekoliko dana, do nekoliko nedelja.

U medicinskom časopisu JAMA Network Open objavljeno je da su pacijenti na Klivlendskoj klinici sa srčanim problemima ove godine imali dva puta veću šansu da obole od sindroma slomljenog srca, nego pacijenti 2018. i 2019. godine.

Istraživači sa Klivlendske klinike su, na osnovu 1.914 pacijenata, zaključili da je povećanje obolelih verovatno povezano sa psihološkim, socijalnim i ekonomskim stresom uzrokovanim pandemijom koja je podrazumevala karantin, gubitak socijalne interakcije i neizbežne ekonomske posledice.

"Pandemija je stvorila nezdravo okruženje. Emocionalno distanciranje i ekonomski uticaj pandemije su nezdravi. Imali smo mnogo pacijenata sa sindromom slomljenog srca, koji nisu ni imali koronavirus", rekako je Ankur Kalra, doktor koji je vodio istraživanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: