I mesec dana nakon izlečenja od koronavirusa pacijenti osećaju ove tegobe

Pacijenti koji su ozdravili od kovida19 nastavljaju, sedmicama a neki mesecima, i nakon što su ozdravili, da imaju posledice u vidu hroničnog umora, teškoća u disanju, bolova u mišićima, neki bi spavali celi dan, a nekima predstavlja veliki napor popeti se samo jedan sprat stepenicama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/Themalni
Ilustracija/Foto: depositphoto/Themalni

Istraživanje su uradili lekari klinike "Džemeli" iz Rima Anđelo Karfi i Roberto Bernabei, ispitujući 150 pacijenata koji su preležali zarazu korona virusa, piše onlajn magazin "Jurop tudej".

Od ispitanih, 87 odsto je potvrdilo da ima najmanje jedan od post-kovid simptoma, najviše preterani umor, smetnje u disanju, neki su imali i psihološke probleme, a jedan broj pacijenata je nakon ozdravljenja pokazivao znake posttraumatskog stres poremećaja.

Gotovo svi ispitani su imali probleme sa apetitom i smanjenje mišićne mase.

"Kovid-19 je nova bolest i mi za sada znamo simptome, ali se malo zna o posledicama, i zato je ovo istraživanje, prvo ove vrste, veoma važno", kaze Anđelo Karfi.

Pozitivno je, isticu autori istraživanja, što se nisu potvrdila strahovanja lekara da će bolest ostaviti trajne posledice na pluća, jetru, oči i srce.

Lekari preporučuju da pacijenti koji su se lečili u odeljenjima za reanimaciju, i bili podvrgniuti terapiji kiseonikom, podvrgnu redovnoj kontroli više unutrašnjih organa, a moraju proći i dug period fizičkog i psihološkog oporavka.

strana 1 od 73 idi na stranu