Italijani otkrili da koronavirus preko posteljice može preći na fetus

Koronavirus može preći preko posteljice trudnice do fetusa, sugeriše novo istraživanje koje su sproveli naučnici u Italiji.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 10.07.2020.

13:51

Default images
Foto: depositphotos/Milkos

Istraživanje je sprovedeno nakon što su dve trudnice zaražene koronavirusom rodile bebe kod kojih je takođe potvrđena infekcija kovid19, izveštava Klaudio Fenicia sa Univerziteta u Milanu, javlja CNN.

Naučnici su pratili 31 ženu zaraženu koronavirusom u kasnoj trudnoći u jeku pandemije koronavirusa u Italiji. Oni su na prisustvo koronavirusa testirali majke, njihove bebe nakon rođenja, posteljicu, pupčanu vrpcu, majčinu vaginalnu tečnost i majčino mleko. Kod dva novorođenčeta potvrđeno je prisustvo infekcije kovid 19.

"Rezultati do kojih smo došli sugerišu kako je došlo do vertikalnog prenosa zaraze u dva slučaja. Virus je pronađen u posteljici i krvi iz pupčane vrpce, u vagini trudnice i u mleku. Ovo je prvi alarm koji bi trebao da podigne svest o temi koja još nije dobro istražena", rekao je Fenicia.

Posteljice kod ovih porodilja su bile upaljene, što je znak infekcije. U krvi iz pupčane vrpce jednog od novorođenčadi pronađena su antitiela koja su ukazivala na nedavnu infekciju. Te vrste antitela obično se ne prenose s majke na dete, što je pokazatelj da je fetus bio direktno zaražen, pojasnio je Fenicia.

Na sreću, majke su se zarazile u kasnoj trudnoći, tako da je mala verovatnoća da bi koronavirus uticao na razvoj beba. Na primer, zika virus može preći s trudnice na nerođeno dete, ponekad uzrokujući ozbiljna oštećenja mozga i stanje zvano mikrocefalija. HIV - virus koji uzrokuje AIDS takođe se može preneti prilikom porođaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: