"Korona je promenila ćud, na mnoga pitanja još nemamo odgovore" VIDEO

"Moramo da budemo svesni da je korona kod nas, da će se menjati, ali da će svemu doći kraj, kao i da svi moraju da budu angažovani", rekla je dr Ana Gligić, koja je bila šef laboratorije tokom epidemije velikih boginja 1972. godine u Beogradu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin TV Prva
Foto: Printskrin TV Prva

"Ovde se radi o virusu koji menja svoje osobine, on ima sklonost za mutacije. To je uvek jedna korona, koja na svom genomu, odnosno na svom delu koji nosi nasledne osobine menja svojstva kao i svako drugo biće u borbi za opstanak tako i ovaj virus ide na štetu onoga na kome parazitira to je sa da u ovoj fazi", rekla je dr Gligić, gostujući na TV Prva.

Na pitanje da li temperatura ima uticaj na ovaj virus, ona je odgovorila:

"Naše iskustvo je bilo da svi virusi sa kojima smo do sada radili, koje smo mogli da inaktiviramo da bismo slobodnije radili na 65 stepeni, da se ne bi zarazili, da on na toj temperaturi gubi nešto na svojoj virulentnosti, ali ne sasvim".

S obzirom na kilamatske promene, koje su kako je navela sada aktuelne, ovaj virus je promenio svoju ćud.

"On u spoljašnjoj sredini može da se održava duže nego svi do sada poznati virusi. Saznali smo da može da se održava i na visokim temperaturama. Međutim, na mnoge stvari mi još nemamo odgovor", navela je ona.

Dodala je da virusologija zahteva dugo vremena da bi se došlo do karakteristika virusa, kao i da je ovaj virus verovatno "preskokom barijere vrste", promenio svoje osobine.

"Postoje podaci da je u SZO stiglo 600 različitih uzoraka ovog virusa iz sveta i 30 odsto u februaru i martu je već pokazalo mutantu u odnosu na početni virus. U aprilu taj isti virus je već pokazao promene u 65 odsto ispitivanog materijala. To znači da se za tri meseca praktično 100 odsto promenilo u genomu nešto, ali to nije pokazatelj da to može da utiče na promenu kliničke slike, još nema dokaza o tome. Ali mi vidimo da u cirkulaciji imamo nešto što nismo imali do početka maja", objasnila je doktorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 73 idi na stranu