Naučnici utvrđuju efikasnost nove verzije remdesivira

Lek remdesivir za inhalaciju bi se koristio sa nebulizatorom, dok je prva verzija predviđena za intavensku upotrebu.

Zdravlje

Izvor: Nedeljnik

Četvrtak, 09.07.2020.

11:17

Naučnici utvrđuju efikasnost nove verzije remdesivira
Foto: Depositphotos/MysteryShot

Proizvođač remdesivira “Gilead Sciences”, najavio je početak kliničkih ispitivanja nove verzije antivirusnog leka za lečenje kovid-19 pacijenata za koje nije potrebna hospitalizacija, prenosi Nedeljnik

''Sa obećavajućim podacima koji su proizašli iz randomizovanih, kliničkih ispitivanja intravenskog remdesivira koji se daje hospitalizovanim pacijentima, postalo je jasno da su potrebni napori da se ispita potencijal leka u ambulantnom okruženju. Preduzeti su značajni istraživački napori za isporuku remdesivira za inhalaciju. Zadovoljstvo nam je što možemo da najavimo pokretanje kliničke studije faze I radi procene sigurnosti, podnošljivosti i farmakokinetike ispitivanog rastvora remdesivira za inhalaciju kod zdravih dobrovoljaca “, rekao je u medicinskoj izjavi glavni medicinski direktor kompanije “Gilead Science” dr Merdad Parsej.

Remdesivir, koji se trenutno daje intravenski putem infuzija, jedini je lek koji ima odobrenje za hitnu upotrebu od američke Uprave za hranu i lekove za lečenje koronavirusnih infekcija.

''Dodatna klinička ispitivanja koja procenjuju remdesivir u kombinaciji sa protivupalnim lekovima, kod ranjive populacije pacijenata i u ambulantnim okruženjima su u toku ili se njihov početak planira u bliskoj budućnosti“, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: