Razvili aktivnu supstancu koja bi mogla da se koristi za lečenje pacijenata obolelih od kovid-19

Biotehnološka kompanija "Apeiron" iz Beča razvila je aktivnu supstancu koja bi mogla da se koristi za lečenje pacijenata obolelih od kovid-19.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 09.07.2020.

10:00

Razvili aktivnu supstancu koja bi mogla da se koristi za lečenje pacijenata obolelih od kovid-19
Ilustracija/Foto: depositphoto/halfpoint

Početkom aprila 2020. godine počelo je testiranje supstance u Austriji, Nemačkoj i Danskoj. Potrebno je 200 pacijenata da bi klinička studija mogla da se sprovede, što je usporeno padom broja zaraženih u tim zemljama, saopštilo je predstavništvo grada Beča u Beogradu.

"Aktivna supstanca pod nazivom APN01 bi trebalo da zavara novi koronavirus tako što će oponašati ljudski enzim koji virus koristi da bi prodro u ljudske ćelije. Na taj način virus više ne može da se razmnožava u organizmu i izbacuje se iz tela zajedno sa lekom. Istovremeno APN01 bi trebalo da sprečava zapaljenje pluća i otkazivanje organa", navodi se u saopštenju.

"Kompanija 'Apeiron' veruje da će do kraja 2020. godine neophodan broj pacijenata biti uključen u studiju i da će tada biti predstavljeni prvi rezultati. Studija se sprovodi u saradnji sa bolnicama u Velikoj Britaniji, a trenutno se radi i na uključivanju u studiju pacijenata iz Rusije i SAD, gde broj zaraženih pacijenata novim korona virusom raste”, piše u saopštenju.

U istraživanje je uloženo 17,5 miliona evra, od čega su 5,6 miliona evra obezbedili Austrijsko društvo za podsticanje istraživanja, Privredna agencija Beča, Austrijsko društvo za privredne usluge i Erste banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: