Više neće biti štapića za uši, štapića za mešanje pića i držača balona

Vlada Nemačke je odlučila da zabrani prodaju plastičnih štapića za jednokratnu upotrebu, štapića za uši i posuda za hranu za jednokratnu upotrebu.

Zdravlje

Izvor: Vijesti

Sreda, 01.07.2020.

12:10

Default images
Foto: Depositphotos/piotr_marcinski

Berlin time sprovodi direktivu Evropske unije za smanjenje količine plastičnog otpada koji zagađuje životnu sredinu. Nemačka vlada je pristala da do 3. jula iduće, 2021. godine, prestane prodaja plastike, uključujući pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, štapiće za mešanje pića i držače balona, kao i šolja i kutija od polistirena.

Ministarka za zaštitu životne sredine Svenja Šulce je rekla da je to deo napora da se svi odviknu od "kulture bacanja".

Oko 20 odsto smeća u parkovima i na drugim javnim mestima čini plastika za jednokratnu upotrebu, uglavnom od polistirena.

Potrebne su decenije da se plastika raspadne, ali se pretvara u mikroskopski sitne čestice koje su nađene u telima riba, ptica i drugih životinja, prenose Vijesti.

Polistiren je jedan od najviše korišćenih plastičnih materijala i godišnje se proizvodi nekoliko milijardi kilograma.

Taj materijal se korsiti za ambalažu za pakovanje, boce, poklopce i pribor za jelo za jednokratnu upotrebu.

Inače, Nemačka je jedna od "najzelenijih" članica Evropske unije i posebnu pažnju posvećuju osvešćivanju građana o ekologiji i zaštiti životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: