Šta je uzrok nižeg "virusnog opterećenja"?

Na osnovu analize 200 briseva čija je jedna polovina uzeta od pacijenata lečenih u aprilu, a druga u maju, istraživači su zaključili da su simptomi kod prve grupe pacijenata bili teži i da je ona u većem procentu iziskivala hospitalizaciju i intenzivnu negu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Crevis
Foto: Depositphotos/Crevis

Studija malog obima koju su italijanski istraživači sproveli u jednoj bolnici u Milanu pokazuje da je kod pacijenata koji su na koronavirus testirani u maju pronađena manja količina virusnih čestica u odnosu na one koji su testirani mesec dana ranije. U teorije koje su istraživači ponudili kao objašnjenje za niži stepen takozvanog virusnog opterećenja ubraja se i ona prema kojoj je izloženost pacijenata virusu možda smanjena merama izolacije, ali studija ne sadrži dokaze kojima bi ta teza bila potkrepljena.

Kako navodi Rojters, virusno opterećenje bilo je slično i kod muškaraca i kod žena, ali izraženije kod pacijenata starosti 60 godina i iznad, kao i kod onih sa teškim oblicima Kovid-19, a iako je teoretski moguće da je došlo do mutacije virusa, molekularni podaci ne sadrže dokaz o tome. U ostala moguća objašnjenja nižeg virusnog opterećenja u maju ubrajaju se masovnije sprovođenje društvenog distanciranja i drugih preventivnih, kao i higijenskih mera, više temperature vazduha i niži stepen atmosferskog zagađenja, tvrde autori studije.

strana 1 od 67 idi na stranu