Životinja koja može da spreči drugi talas: Njena antitela su jak neprijatelj koronavirusu

Naučnici tvrde da mala antitela koja se nalaze u alpakama mogu da potisnu širenje drugog talasa koronavirusa.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 28.06.2020.

16:03

Životinja koja može da spreči drugi talas: Njena antitela su jak neprijatelj koronavirusu
Foto: Depositphotos, tepic

Istraživači iz Švedske i Južne Afrike koristili su nanotela iz alpake koja je bila zaštićena od koronavirusa, kako bi sprečili da se virus veže za ljudski organizam i da ga zarazi.

Ovo funkcioniše tako što nanotela koja se nalaze u aalpakama utiču na "vrhove" koronavirusa i tako direktno onemogućavaju njegovu sposobnost da inficira domaćina.

Nanotela alpake, kako su se naučnici izrazili, "moćno suzbijaju virus", a s obzirom na to da su jeftina i da ih je lako duplirati, mogu da postanu veoma efikasna i široko rasprotanjena.

Ovi delići (nanotela) su čak deset puta manji od antitela, a prvo antitelo ovako napravljeno zov se Ty1, po Tajsonu, prvoj alpaki koja je imunizovana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: