Odobren lek za obolele od kovid-19

Evropski regulator uslovno je odobrio upotrebu antivirusnog leka remdesivira za obolele od kovid-19, što je prvi lek koji je dobio preporuku na Starom kontinentu.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 26.06.2020.

09:15

Odobren lek za obolele od kovid-19
Ilustracija/Foto: depositphoto/ 18percentgrey

Evropska agencija za lekove (The European Medicines Agency, EMA) objavila je u četvrtak da je njen odbor CHMP (human medicines committee) preporučio primenu remdesivira kod odraslih osoba i dece od 12 godina starosti, a kod kojih je dijagnostikovana upala pluća koja iziskuje primanje kiseonika.

Cena leka u Evropi još nije poznata. U Sedinjenim Američkim Državama remdesivir bi mogao da košta do 5.080 dolara po tretmanu, a generički lek indijskog proizvođača mogao bi da se prodavaje po ceni između 5.000 do 6.000 rupija što je od 66,13 do 79,35 dolara. Uslovno zeleno svetlo EMA-e znači da lekari mogu da prepišu remdesivir, koji će se u Evropi zvati "Vekluri" kada ga odobri Evropska komisija, a ona obično sledi preporuke CHMP-a.

Potražnja za ovim lekom porasla je otkako se u kliničkim ispitivanjima pokazao kao lek koji najviše obećava. Studija koju je proveo EMA pokazala je da se oboleli od kovida-19 oporavljaju prosečno četiri dana brže od drugih pacijenata. Prvo razvijen kao lek protiv hemoragijske groznice ebole, remdesivir iz laboratorije američkog proizvođača Gilead prva je terapija koja je pokazala izvesnu delotvornost kod hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovida-19 u kliničkom ispitivanju većih razmera, iako se ukupan učinak smatra skromnim, piše agencija France presse.

Gilead očekuje da će do kraja godine proizvesti više od dva miliona doza, što je dvostruko više od prvobitnog cilja. Takođe planira da počne jednostavnije oblike za primenu, kao inhalator u odnosu na intravenozno pakovanje, prenosi Večernji list. Remdesivir je već odobren za hitnu primenu kod nekoliko teško obolelih pacijenata u SAD, Indiji i Južnoj Koreji, a konačno odobrenje dale su i japanske vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: