Evropska komisija usvojila strategiju proizvodnje i primene vakcina protiv kovida 19

Cilj je da se dođe do sigurnih i efikasnih vakcina u u narednih 12 do 18 meseci.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/IgorVetushko
Foto: depositphotos/IgorVetushko

Komisija je za 27. jun najavila globalni samit posvećen nabavci vakcina.

"Zajedno sa našim međunarodnim partnerima razmotrićemo mogućnost da se zemlje širom sveta dogovore o moblizaciji sredstava za zaedničko rezervisanje budućih vakcina uz istovremnu rezervaciju vakcina za siromašnije zemlje uz pomoć zemalja sa viskim prihodima", poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U Evropskoj komsiji naglašavaju da su od zemalja članica dobili podršku za osiguravanje brzog pristupa vakcinama za države EU 27 i njihovo stanovništvo uz istovremeno vođenje globalnih napora za osiguravanje ravnopravnog pristupa vakcini što je ranije moguće.

"Evropska unija neće biti sigurna sve dok ceo svet nema pristup vakcini, i kao takva, EU i njene države članice imaju i odgovornost i interes da vakcina postane univerzalno dostupna", zaključila je Fon der Lajenova.

U Komisiji navode da su od vlada zemalja članica dobili mandat da u njihovo ime pregovara o nabavci vakcina za područje cele Unije i da je za te potrebe izdvojeno 2, 4 milijarde evra.

Dodaje se da je oko 10 milijardi evra prikupljeno na međunarodnoj donatorskoj konfrenciji za dijagostiku, vakcine i tretmane u borbi protiv kovida 19.

strana 1 od 67 idi na stranu