Veliki proboj: Lek od pet funti smanjuje smrtnost od koronavirusa

Prema mišljenju britanskih stručnjaka, lečenje niskim dozama steroida je ključni iskorak u borbi protiv kovida 19.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/ Surabky
Foto: depositphotos/ Surabky

Ustanovljeno je da lek deksametazon za trećinu smanjuje smrtnost kod pacijenata na respiratorima, dok kod pacijenata na kiseoniku smanjuje smrtnost za petinu. Lek deksametazon deo je svetskog eksperimentalnog testiranja postojećih terapija, da bi se videlo da li i one deluju na virus kovid 19, prenosi BBC.

Da je lek korišćen od početka epidemije, pri lečenju pacijenata bilo bi spaseno do 5.000 života, a sam lek mogao bi da bude od ogromne pomoći u siromašnijim zemljama sa velikim brojem obolelih.

Od 20 pacijenata sa koronavirusom koji nisu primljeni u bolnicu 19 se oporavlja, a od onih u bolnici oporavlja se većina, od kojih je nekima ipak potreban respirator ili kiseonik, ali se veruje da je njima najverovatnije pomogao deksametazon, koji je korišćen za smanjenje upale u nizu drugih stanja, ali i za zaustavljanje negativnih posledica imunog sistema preopterećenog borbom protiv virusa i u slučaju takozvane citokinske oluje, koja može da bude smrtonosna.

Prilikom istraživanja tima sa Oksforda oko 2.000 pacijenata u bolnici je dobilo deksametazon i njihovi rezultati su upoređivani sa oko 4.000 pacijenata koji nisu primali taj lek. Pacijentima na respiratorima rizik od smrti se smanjio sa 40 na 28 odsto, dok se pacijentima na kiseoniku rizik od smrti smanjio sa 25 na 20 odsto.

Lekari ističu i njegovu cenu, budući da lečenje do 10 dana ovim lekom košta oko pet funti po pacijentu, odnosni 35 za spasavanje života, a lek je dostupan širom sveta.

strana 1 od 67 idi na stranu