Tromboza kod obolelih od kovida 19 uzrok smrti?

Otprilike trećina teških slučajeva kovida 19 ima opasne oblike tromboze, što bi mogao da bude faktor koji doprinosi stopi smrtnosti među obolelima, tvrde naučnici.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/Wavebreakmedia
Ilustracija/Foto: depositphoto/Wavebreakmedia

Trombozu, odnosno zgrušavanje krvi, prouzrokuje jaka upala pluća, koja predstavlja prirodnu reakciju organizma na koronavirus, a neuobičajeno visoka učestalost zgrušavanja krvi kod pacijenata hospitalizovanih zbog kovida 19 primećena je još u martu, navodi BBC.

Osim toga, uočeno je i formiranje stotina malih ugrušaka u plućima nekih pacijenata, a koronavirus je izazvao i povećan broj slučajeva potencijalno smrtonosne dubokovenske tromboze.

Zbog toga ima onih koji smatraju da je pravi broj teških slučajeva kovida 19 kod kojih se javlja tromboza možda i mnogo veći, a osim tromboze, gušća krv dovodi i do veće učestalosti moždanih i srčanih udara.

Uz sve to, neke studije pokazuju da antikoagulanti koji se trenutno koriste radi sprečavanja tromboze nisu uvek delotvorni, dok s druge strane znatnije povećanje doza ovih sredstava može dovesti do obilnih krvarenja.

Zbog toga su u toku ispitivanja antikoagulanata, a jedan stručnjak iz Velike Britanije upozorava da postoji tanka granica između uspešnog razbijanja ugrušaka u krvi i izazivanja potencijalno smrtnosnih krvarenja.

strana 1 od 67 idi na stranu