Srđa Janković: Ne postoji garancija da antitela štite 100%

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da nema garancije da se osoba ne može zaraziti koronavirusom iako ima antitela, te da u tom smislu još uvek preciznog odgovora nema.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Nedelja, 07.06.2020.

11:00

Srđa Janković: Ne postoji garancija da antitela štite 100%
Foto: printscreen/Prva TV

"To niko ne može da garantuje. Antitela sigurno imaju određenu zaštitnu funkciju i kod infekcija virusa korona, međutim, još je prošlo jako malo vremena da bismo mogli da tvrdimo da je zaštita sto postotna i da je efikasna kod svake osobe", rekao je Janković za TV Pink.

Kako kaže, postoje situacije da se neko zarazi, preboli infekciju, ali da u njegovoj krvi, iz nekog razloga nema antitela, napominujući da su ti slučajevi retki. Janković ističe da se dešava i da se onaj ko je preležao Kovid-19, zarazi ponovo, dodajući da se u tom slučaju još nije dobio odgovor da li je virus nestao iz organizma pa opet došao, ili je samo zaostao u organizmu.

"Koronavirusi mogu neko vreme da ostanu i nakon što simptomi prestanu”, precizirao je Janković.

On naglašava da potencijal za novo razbuktavanje epidemije postoji dokle god imamo osetljivu populaciju, te da trenutno postoje “džepovi” u kojima se otkrivaju zaraženi, uglavnom bez simptoma.

Ističe da je fizička distanca i dalje najvažnija mera i da drastično smanjenje kontakata obezbeđuje da ne dođe do razbuktavanja epidemije, napominjujući da ponovni uzlazni tok epidemije nije nemoguć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: