Japan šalje bespovratnu pomoć Srbiji za lečenje pacijenata od kovida 19

Vlada Japana uputiće Srbiji bespovratnu pomoć u vidu japanskog leka avigan, u količini neophodnoj za lečenje 100 pacijenata obolelih od kovida 19.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 05.06.2020.

12:43

Japan šalje bespovratnu pomoć Srbiji za lečenje pacijenata od kovida 19
Ilustracija/Foto: motorolka /depositphotos

Iako efikasnost japanskog leka favipiravir (avigan), koji se u Japanu koristi za lečenje influence, još nije dokazana u lečenju obolelih od koronavirusa, ovaj lek se pokazao kao delotvoran u sprečavanju razmnožavanja virusa.

Upravo zbog tih ohrabrujućih rezultata, japanski lek avigan postao je predmet pažnje brojnih zemalja sveta, navodi se u saopštenju ambasade Japana. U skladu sa tim, a u saradnji sa zemljama koje su pokazale interesovanje, Vlada Japana planira da dodatno unapredi klinička ispitivanja ovog leka u lečenju obolelih od koronavirusa.

Uzimajući u obzir da lek avigan, kao i drugi lekovi, ima i određena neželjena dejstva, od izuzetne je važnosti da se tokom primene ovaj japanski lek koristi adekvatno i u skladu sa svim medicinskim smernicama.

Očekuje se da će ova pomoć doprineti daljem napretku kliničkog ispitivanja leka avigan, jer je za uspešno suzbijanje virusa SARS-CoV-2, od izuzetne važnosti istraživanje, kliničko testiranje i proizvodnja odgovarajućih lekova. Vlada Japana je donela odluku da uputi hitnu bespovratnu pomoć svim zemljama koje su izrazile želju ili potrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: