Stručnjaci naveli kada očekuju novi talas pandemije: "Drugi vrhunac bi mogao da bude gori od prvog"

Koronavirus će se ponovo pojaviti kada se završi leto - gotovo da su sigurni stručnjaci za zarazne bolesti, ali ne znaju koliko će biti ozbiljna situacija.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/diew
Ilustracija/Foto: depositphoto/diew

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ponudila je sumornu hipotezu o tome kako bi narednih nekoliko meseci koronavirus mogao da izgleda.

Dok još živimo u vreme prvog talasa pandemije, a broj slučajeva i dalje raste, broj inficiranih bi mogao naglo i znatno da skoči bilo kada, preneo je CNN.

"Možda dođe do drugog talasa na ovaj način", rekao je Majk Rajan, izvršni direktor Svetske zdravstvene organizacije u ponedeljak.

Novi vrhunac zaraze značio bi nagli skok u slučajevima, koji bi mogli ponovo da preopterete zdravstvene sisteme i eventualno izazovu veći broj smrtnih slučajeva.

Drugi vrhunac bi mogao biti gori od prvog, a da li će na jesen doći do porasta slučajeva zavisi od toga šta sada radimo.

U scenariju drugog vrhunca, slučajevi koronavirusa pojavili bi se oštro i brzo sve dok ne dostignu novi maksimum, verovatno nakon perioda u kome je stopa infekcije bila prilično stabilna.

U drugom talasu, infekcije se mogu postepeno razvijati i pogoditi različite regione sveta u različito vreme.

Tokom drugog vrhunca mogao bi biti zaražen koronavirusom mnogo veći broj ljudi u isto vreme, tokom sezone gripa, što bi dovelo da velikog pritiska na zdravstvene sisteme, navodi CNN.

strana 1 od 59 idi na stranu