Gazirana pića povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti?

Žene koje piju jedan ili više zaslađenih napitaka dnevno imaju više od 20 odsto veće šanse za razvoj kardiovaskularne bolesti, tvrde istraživači.

Zdravlje

Izvor: Kliks.ba

Utorak, 19.05.2020.

13:47

Gazirana pića povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti?
Foto: depositphotos/koya979

U poređenju sa ženama koje nikada ne konzumiraju zaslađene napitke poput gaziranih pića, zaslađene flaširane vode, čajeva i voćnih pića s dodatkom šećera, žene koje popiju jedno ili više pića dnevno imaju za 26 odsto veće šanse da će morati da obave proceduru revaskularizacije ili angioplastike kako bi se njihove začepljene arterije regulisale.

Istraživanje je pokazalo i da žene koje piju jedno ili više zaslađenih pića dnevno imaju za 21 odsto veće šanse od moždanog udara.

"Naša hipoteza govori da šećer može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti na nekoliko načina. Šećer povećava nivo glukoze i koncentraciju insulina u krvi, a to može da poveća apetit i dovede do gojaznosti koja je glavni rizični faktor za bolesti srca", rekla je vodeća autorka istraživanja Šeril Anderson.

Istraživanje je obuhvatilo više od 106.000 žena prosečne starosne dobi od 52 godine kojima nije dijagnostifikovana bolest srca i koje nisu imale moždani udar ili dijabetes. Žene su otkrile koje količine i šta piju.

Korišćeni su i podaci bolnica kako bi se ustanovilo da li su žene doživele infarkt, moždani udar ili začepljenje arterija.

Žene s najvećim unosom zaslađenih napitaka su bile mlađe, veći broj je onih koji trenutno konzumiraju cigarete, koje su gojazne i koje između ostalog manje jedu zdravu hranu. Postoje i razlike na osnovu vrsta zaslađenih pića koje su žene konzumirale.

Konzumiranje jednog ili više voćnih napitaka s dodatkom šećera dnevno povezuje se s većim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti za 42 odsto.

Takođe, istraživanje je pokazalo da konzumiranje gaziranih pića svakog dana rezultira 23 odsto većim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti u poređenju s onim koje retko ili nikako ne piju zaslađene napitke.

"Previše šećera u krvi se povezuje s oksidativnim stresom, upalama, isnulinskom rezistencijom, nezdravim holesterolom, dijabetesom tipa 2, stanjima koja se usko vežu za razvoj ateroskleroze, sporim suženjem arterija koje je uzrok većine kardiovaskularnih bolesti", zaključila je Anderson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: