Italijanski institut: Virus na maskama ostaje danima?

Virus kovid-19, koji se dugo zadržava na čvrstim površinama, na zaštitnim maskama može ostati danima, zbog čega maske za višekratnu upotrebu treba prati u mašini posle svakog korišćenja, a jednokratne baciti odmah nakon nošenja, navodi italijanski Visoki institut za zdravlje.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 22.05.2020.

15:45

Default images
Ilustracija/Foto: depositphoto/rbhavana,

U izveštaju koji je objavio italijanski institut navedeno je da je u unutrašnjem delu maske otkriveno prisustvo čestica virusa kovid-19 četiri dana od kontaminacije, prenosi dnevni list Il Sole 24 Ore.

Dodaje se da ako ima malo virusnih čestica da je i virusno opterecećenje malo, ali nije poznato koja je minimalna doza za zarazu, što takođe zavisi od imuniteta pojedinaca i da je zato važan oprez.

Preporuka je da se maske dodiruju samo na elastičnim trakama i da se ruke peru pre nanošenja i po uklanjanu maske.

Navode i da čestice virusa ostaju 30 minuta na papiru za štampanje, jedan dan na tkanini i drvenim predmetima, dva dana na novčanicama i na staklu, a četiri dana na plastici i čeliku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: