Želite da se testirate na koronu? Evo kako to da uradite

Iako se proteklih dana u medijima pojavila informacija da se cene ovog testiranja razlikuju, pa je ona u pojedinim mestima bila i znatno viša od 6.000 dinara, koliko je prvi put pomenuto da će biti, od sada je ona jedinstvena i to je sve što ćete morati da platite ukoliko želite da uradite PCR test.

Zdravlje

Izvor: B.G.G.

Petak, 22.05.2020.

08:50

Default images
Ilustracija/Foto: depositphoto/ Alex011973

Naime, kako su za B92.net rekli u Institutu za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut", besplatno testiranje na kovid 19 obezbeđeno je za sve građane koji imaju simptome ili sumnju na postojanje koronavirusa, kao i za građane koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

"Za pacijente koji odlaze na zakazano bolničko lečenje na određenim internističkim odeljenjima - hematologija, nefrologija, endokrina ili mešovita internistička odeljenja. Besplatno testiranje je omogućeno i svim studentima ili maloletnim licima koja putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju ulaz bez prethodno urađenog i negativnog PCR testa", naveli su iz Instituta.

Podsećaju da je omogućeno i testiranje građanima na lični zahtev, kao i da je cena testiranja na celokupnoj teritoriji Srbije ista i da iznosi 6.000 dinara.

"Potrebno je da građani izvrše uplatu na jedinstveni račun koji je dostupan na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a potom mogu da obave testiranje koje se sprovodi u svim institutima i zavodima za javno zdravlje i u domovima zdravlja. Rezultat testa se dobija u roku do 48 časova", navode.

Žiro račun možete da nađete na adresi https://covid19.rs/ , kao i na veb-sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Procedura je takva da građani prvo uplate novac na žiro-račun, a zatim idu na testiranje, odnosno uzimanje brisa iz grla i nosa mogu obaviti u najbližem institutu, zavodu ili domu zdravlja.

Termin za testiranje građani mogu zakazati pozivom na broj telefona: 011/362-0000. Vreme čekanja na rezultat je od 24 sata do 48 sati od uzimanja brisa.

Takođe, na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu navedeno je i da građani termin za testiranje mogu zakazati putem imejla info@zdravlje.org.rs, sa molbom da se ostavi broj telefona kako bi se preciziralo vreme testiranja.

Osoba koja sumnja da ima kovid 19 može da ode u kovid 19 ambulantu doma zdravlja, u kojoj će lekar proceniti da li je neophodno izvršiti klinički pregled pacijenta i uputiti ga na testiranje.

B.G.G.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: