Objavljeno novo istraživanje o maskama i sprečavanju prenošenja kovida 19

Marame, hirurške i maske ručne izrade mogu da spreče prenošenje koronavirusa, ali pokazuju izvesne nedostatke, pokazalo je novo istraživanje.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2020.

15:16

Objavljeno novo istraživanje o maskama i sprečavanju prenošenja kovida 19
Ilustracija/Foto: depositphoto/ karrastock.gmail.com

U istraživanju naučnika sa Univerziteta u Edinburgu testirana je efikasnost sedam tipova maski u pogledu sprečavanja širenja kovida 19. Rezultati pokazuju da sve zaštitne maske, osim onih sa ventilom, smanjuju domet izdisaja za najmanje 90 odsto, prenosi Skaj njuz.

Merenja su vršena na ljudima koji su nosili različite vrste maski u stojećem i ležećem položaju, kao i na lutkama koje su bile prikačene na uređaj koji vrši simulaciju kašlja.

Posebna vrsta snimka korišćena je kako bi naučnicima omogućila da detektuju domet i pravac vazduha koji biva ispušten prilikom kašljanja ili teškog disanja.

Iako su i hirurške i maske ručne izrade ograničile protok vazduha direktno kroz njih, sa strana, iznad i ispod maski ispuštanje vazduha bilo je intenzivno i sa velikim dometom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: