Naučnica SZO: Manja mogućnost da deca šire virus

Sumija Svaminatan iz Svetske zdravstvene organizacije izjavila je danas da je, prema onome što se do sada zna, manja mogućnost da deca šire koronavirus, čak i ako se zaraze.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/Amaviael
Foto: depositphotos/Amaviael

Sumija Svaminatan, naučnica SZO, dodala je da je kod dece manji rizik da se zaraze koronavirusom. Ona je za Bi-Bi-Si (BBC) rekla da sve više zemalja razmatra da ponovo otvori škole i dodala da je iskustvo onih koji koji su to već učinili ohrabrujuće.

"Ono što smo videli u zemljama gde su škole ostale otvorene jeste da nije bilo velikih žarišta u školama, a da i tamo gde je bilo, ona su se često povezivala s događajima na kojima se okupljao veliki broj ljudi, ne sa običnim učionicama", rekla je Sumija Svaminatan.

Upitana za redak sindrom upale, koji se povezuje sa infekcijom koronavirusom kod malog broja deca, ona je rekla da je potrebno više istraživanja kako bi se taj sindrom bolje razumeo. "Nije baš jasno kakva je veza između kovida-19 i tog sindroma. Ima neke dece koja su pozitivna na virus i neke koja nisu", rekla je ona, dodajući da SZO traži podatke od lekara širom sveta o sindromu kako bi ga bolje razumela.

Oko 230 dece u Evropi do sada je obolelo od novog sindroma upale koji se povezuje sa kovidom 19, a dvoje dece je preminulo, saopštio je ranije Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu