Da li će toplo vreme zaustaviti koronavirus?

Nekoliko statističkih studija sprovedenih poslednjih meseci pokazalo je povezanost klime i koronavirusa - što je vlažnije i toplije, manja je verovatnost širenja virusa.

Izvor: index.hr
Podeli
FotoČ depositphotos/kostomarova
FotoČ depositphotos/kostomarova

Letnje temperature na severnoj hemisferi verovatno neće znatnije uticati na pandemiju koronavirusa, tvrde naučnici s Prinstona, prenosi Indeks.hr. Reč je o preliminarnim podacima i veza između klime i kovida 19 još je umnogome nepoznata. Studija s Prinstona, objavljena u časopisu Science, ne isključuje tu vezu, ali zaključuje da je uticaj klime na širenje virusa "skroman".

"Naša otkrića pokazuju da će, bez uticajnih mera kontrole, virus nastaviti da se širi i tokom toplijeg i vlažnijeg vremena. Ono neće značajnije obuzdati pandemiju", kaže se u studiji.

"Predviđamo da vlažnije i toplije klime u prvoj fazi neće usporiti virus", rekla je Rejčel Bejker sa Prinstona.

Premda klimatski uticaji, posebno vlažnost, imaju ulogu u širenju drugih koronavirusa i gripa, autori kažu da je u ovom slučaju važniji izostanak raširenog imuniteta na kovid 19.

"Primećujemo određen uticaj klime na raširenost i 'tajming' pandemije, ali uopšteno govoreći, virus će nastaviti da se širi jer među stanovništvom nema dovoljno imuniteta", pojasnila je Bejkerova.

Podseća pritom na zemlje poput Brazila, Ekvadora ili Australije, u kojima toplije vreme nije imalo nekog većeg uticaja na pandemiju.

"Ne čini se da klima reguliše širenje virusa", naglasila je.

strana 1 od 59 idi na stranu