U Srbiji dobijen prvi protein za domaći test na koronavirus

Na Hemijskom fakultetu proizvedene su prve količine rekombinantnog antigena novog koronavirusa, u zemlji i bližem regionu, koji će biti jedan od glavnih sastojaka za određivanje prisustva antitela na SARS-CoV-2, rekla je za Tanjug profesorka tog fakulteta Tanja Ćriković Veličković.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Printskrin/TV b92
Foto: Printskrin/TV b92

To je samo prvi i glavni kandidat antigena, kako kaže, koji će se koristiti u testu, a ima i drugih, na kojima takođe rade i koji će biti proizvedeni u narednih nekoliko nedelja.

"Proizveli smo jednu hemikaliju koja je po svojoj strukturi protein. Kako ih imate u mesu, tako ih imate i u virusu. Te proteine možemo da napravimo u laboratoriji, ukoliko imate mašineriju, a ona može da bude bakterijska ćelija, zatim ćelija kvasca. To što ta mašinerija proizvede, prikupimo i prečistimo i okarakterišemo", istakla je Ćirković Veličkovićeva i dodala da se protein kasnije može koristiti za razvoj različtih stvari.

Prema njenim rečima, takav protein potpuno je bezbedan i nije infektivan, a može se koristiti i za testove, brze i one druge, a možda i testove na sam virus na bazi antitela.

Uzevši u obzir relativno skoro otkriće samog genoma koronavirusa, jer su same sekvence dostupne tek nekoliko meseci, kako ocenjuje, uspeli su u njihovim uslovima da gene sintetišu i da do njih dođu, uz relativno zahtevne procedure na carini, u otežanim uslovima.

Foto: Depositphotos, HayDmitriy
Foto: Depositphotos, HayDmitriy

"Radili smo u uslovima kada je fakultet bio zatvoren uz posebne dozvole, bez gradskog prevoza. Stoga moram da pohvalim naše mlade biohemičare i biohemičarke koji su dolazili biciklom na posao, bez dana pauze, da bi se protein napravio", istakla je profesorka, inače najmlađi član SANU, koja je, ističe, jedina institucija koja je ovaj projekat finansijski podržala.

Trenutno traže sredstva za rad, jer je neophodno doći do još sojeva sa kojima bi radili, a kako već imaju prve rezultate, kako kaže, tako će aktivnije tražiti fondove za rad.

"Aplicirali smo zajedno sa Institutom INEP, Torlakom i Kliničkim centrom Srbija u Organizaciji ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) da napravimo potpuno domaći serološki test", kazala je profesorka Tanja Ćirković Veličković.

Već sutra će isporučiti Institutu za primenu nuklearne energije prvu količinu rekombinantnih proteina novog koronavirusa, koji će biti jedan od glavnih sastojaka za domaći test.

Test omogućava detekciju prisustva antitela u krvi osobe, odnosno pomaže lekarima da utvrde da li je organizam trenutno izložen ili je nekad bio izložen specifičnom infektivnom agensu, u ovom slučaju novom koronavirusu.

strana 1 od 56 idi na stranu